Nieuwsbrief 3 Herfst 2023
Als u informatie heeft voor de Nieuwsbrief, geef dit dan door aan gerrievanzanten@gmail.com
Zij zorgt ervoor dat het in de volgende brief opgenomen wordt.
Wenst u contact wilt met onze voorganger ds. Maya Walburg, dan kunt u haar mailen of bellen:
tel. 06 28265830, per e-mail: MayaWalburg@hotmail.com

Agenda diensten
Zondag 22 oktober 10.30 uur ds. W. Steenbergen, Den Haag
Zondag 5 november 10.30 uur ds. M. Driessen, Leiden, Collecte Vluchtelingen Zuidplas
Zondag 26 november 10:30 uur ds. M. Walburg, Alphen a/d Rijn, Herdenkingsdienst
Zondag 10 december 10.30 uur ds. M. Kwant, Bodegraven, 2e Advent
Zondag 24 december 10.30 uur ds. M. Walburg, Alphen a/d Rijn,

                                                                      Kerstdienst met aansluitend kerstkoffie
Zondag 7 januari 2024 10.30 uur ds. M. Walburg, Alphen a/d Rijn, Nieuwjaarsdienst,
                                               Bijzondere dienst i.v.m. 70 jaar bestaan van de vereniging.
Zondag 21 januari 10.00 uur Oecumenische dienst in de Hervormde kerk
Zondag 28 januari 10.30 uur ds. W. Lagrouw, Gouda
Zondag 11 februari 10.30 uur ds. M. Kwant, Bodegraven
Zondag 25 februari 10.30 uur ds. D.C. Peters, Alphen a/d Rijn, Collecte Hospice IJsselthuis
Zondag 10 maart 10:30 uur ds. M. Walburg, Alphen a/d Rijn,

                                                                       Bijzondere dienst, zie info 70-jarig bestaan

Overige activiteiten:
Gespreksgroep op woensdag: van 14:00 tot ongeveer 15:30 uur. Iedereen is welkom, ook als u zo-maar eens een keertje wilt komen kijken. De volgende data zijn gepland: 11 oktober, 8 november, en 13 december. De gespreksgroep wordt geleid door ds. M. Walburg.

Woensdag 18 oktober starten we met de opnamen voor onze film ter ere van ons 70-jarig bestaan. U kunt hieraan deelnemen en dat stellen we zeer op prijs. Onderwerpen waar we van u meer over willen horen, vindt u aan het einde van deze nieuwsbrief. Laat aan een bestuurslid weten of u een bijdrage wil leveren.

 

Programma voor 70-jarig bestaan VVP Zevenhuizen e.o.
Een vooruitblik …
In de openingsdienst op 12 december 1954 stond de tekst van Handelingen 1 vers 8 centraal.

Tijdens onze dienst op 7 januari 2024, de start van de viering van het herdenkingsjaar, krijgt deze tekst een centrale plaats. Maya zal uitleg geven over het belang van deze tekst toen en nu.
10 maart 2024 is de presentatie van de film: ‘VVP Zevenhuizen 70 jaar, een reis door de tijd’ waarin veel leden van onze vereniging aan het woord en in beeld komen.
21 april 2024, activiteit waarover nadere informatie volgt.
30 juni 2024, cabaretvoorstelling door Charlotte Glorie.
14 juli 2024, na de dienst organiseren we een lunch, waarbij we ook ‘Oudhollandse spelletjes’ spelen zoals die in 1954 gespeeld werden op het kerkpleintje.
27 oktober 2024, het thema in de dienst van ds. D.C. Peters is, ‘Humor in de Bijbel’.
8 december 2024 is de afsluiting van dit feestelijke herdenkingsjaar, met een kersttafel.

 

Langs ‘s Heeren wegen
En dan is er Gerrie die vraagt of ik een stukje wil schrijven voor de Najaarsnieuwsbrief…
Najaar? Ik zit hier nog in mijn zomerblouse met de balkondeur open! Maar ja, het is natuurlijk wel al oktober….dus najaar.
Het klimaat verandert, dat moge inmiddels wel duidelijk zijn voor iedereen. Hoge temperaturen, enorme plensbuien, veel wind, het is inmiddels heel gewoon geworden in ons koude kikkerland. We zagen beelden uit de ons omringende landen waarbij sprake was van overstromingen, hagelstenen zo groot als tennisballen, omgewaaide bomen, kapotte huizen en dat allemaal op plekken waar we dat niet eerder zagen gebeuren. Natuurlijk is dit niets vergeleken met de natuurramp in Marokko en de ramp door menselijk tekortschieten in Libië. Onvoorstelbaar dat je je hele familie verliest, je huis en al je bezittingen en dat je moedeloos ziet hoeveel er kapot is aan huizen en wegen. Dat maakt je stil.

Voor veel mensen betekent het najaar dat ze zich wat somberder voelen. De dagen worden korter, het wordt kouder en regen en harde wind houden je binnen. Het vallen van de blaadjes kan je stemming drukken.
Weer anderen verheugen zich op de herfst. Kaarsjes aan, met een dekentje, thee en een fijn boek op de bank, hutspot op 3 oktober, kastanjes rapen en herfststukjes maken. Ter voorkoming van elke najaarsdip heeft de grootgrutter reeds eind augustus de pepernoten in de schappen gelegd, zodat we de somberte in ieder geval kunnen weg eten. Dat is een hele geruststelling!

Donker en licht horen bij elkaar, ze zijn partners in een dans door de tijd. Wij zullen zondag 26 november aanstaande de mensen gedenken die ons in het afgelopen jaar ontvallen zijn. Familie wordt hiertoe uitgenodigd en wij zullen als gemeente troostend om hen heen staan. Altijd weer een waardevol moment om een lichtje te ontsteken en een steen met hun naam te plaatsen in de stroom van het leven.
Daarna gaan we de Adventstijd in en komt er steeds wat meer licht in onze diensten en hopelijk ook in onze levens. Met kerstmis zullen we dit licht in alle glorie laten schijnen in een feestelijke dienst. U hoort hier t.z.t. meer over.

De gespreksgroep is ook weer gestart. We begonnen op 13 september in La Baraque, met een gezellige lunch. Daarna gingen we naar het kerkje, waar Jan Versteeg ons heel waardevolle informatie gaf over het levenstestament, een document waarin je vastlegt wie jou mag vertegenwoordigen wanneer je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Goed om hier eens over na te denken en een en ander vast te leggen.
Woensdagmiddag 11 oktober, 8 november en 13 december zijn de data voor 2023. We beginnen om 14.00 uur in het kerkje en iedereen is welkom, ook als u nog niet eerder deelnam. Het is een laagdrempelige ontmoeting waarbij we met elkaar in gesprek gaan over diverse thema’s waarbij het eigen levensverhaal en de eigen levensvragen centraal staan. De onderwerpen zijn divers, zowel bijbels als maatschappelijk, als dingen uit ons persoonlijk leven. We maken ook regelmatig gebruik van gesprekskaartjes, dikwijls leiden de vragen die hier op staan tot levendige verhalen! De sfeer is veilig en open, er wordt serieus geluisterd en gesproken, maar ook altijd veel gelachen! Wees welkom!

Wat betreft het wel en wee in de gemeente meld ik u dat er momenteel nog maar één van onze gemeenteleden woonachtig is in de Zevenster. Haar wereld wordt kleiner, maar ze is altijd heel tevreden. Ze is blij wanneer ik haar bezoek en haar namens u allen de groeten doe. Het is altijd spannend als ik op de woensdag naar haar toe ga of ze bij de kapper zit, er net naartoe gaat of pas terug is. Elke week wordt haar haar prachtig gekapt en zij geniet van de complimenten.
Op 9 november hoopt ons oudste gemeentelid 98 jaar te worden. Ik bezoek haar regelmatig in de zorgvilla in Zoetermeer. Na een val waarbij zij haar knie brak, ligt ze op bed. Uiterst broos, maar nog altijd vol verhalen en een optimisme waar je ‘u’ tegen zegt, leert ze mij dat je altijd nog van betekenis kunt zijn voor de mensen om je heen, ook al heeft jouw wereld zich versmald tot een kamer met een bed en wat spullen.
We leven als geloofsgemeenschap mee met de mensen die ziek zijn en zij die merken dat de ouderdom toch echt met gebreken komt. Dat we niet alleen hoeven gaan op ons levenspad mogen we ervaren door de steun van onze dierbaren, onze geloofsgenoten en bovenal door de onzichtbare, maar toch voelbare hand van de Eeuwige, die ons opvangt als we vallen en ons met zijn liefde blijft zegenen.

Ik wens u een mooie herfsttijd, met uitzicht op Licht en met warmte in huis en hart.

Tot slot deel ik met u hoe Annie M.G. Schmidt dacht over de herfst:
Kouder en vroeger donker… dat is haast alles wat het voor die stakkers van stedelingen betekent, het najaar. Ze zetten het direct om in zorgen: de kolen en de zolen en de winterjas. Maar het grote complex van geuren en gevoelens dat een zich respecterende herfst behoort mee te brengen, dat is alleen aan een buitenkind beschoren. De verlatenheid van een hoge koude hemel, waar duizenden kleine stipjes samenzwermen: de vogels gaan trekken… modderige wegen, kapotgereden door de bietenwagen, de wind over de kale polder, de kromgewaaide natte bomen op de dijk en de kreunende molenwieken. Ja, eenzaamheid en verlatenheid van mist en natte wegen zijn sterker op het land, maar ook minder triest, en het thuiskomen in het lamplicht en in de geur van hete bruine-bonensoep is een veel groter genot dan het ooit in de stad kan wezen. Herfst op het land is niet te vervangen.
Maya Walburg

 

Mededelingen van de penningmeesters
De financiële stand van zaken …
Aan de leden, donateurs en belangstellenden van onze vereniging:
Laatst was ik aanwezig bij de besturendag van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten Nederland in Utrecht. Daar kwam ook aan de orde dat in ons land nogal wat vrijzinnige verenigingen moeite hebben met het in stand houden van de vereniging, de kerkdiensten en andere activiteiten.
Sommigen kampten met “personeelstekort” (te weinig of geen – actieve – bestuursleden), anderen hadden een “liquiditeitstekort” (wel bestuursleden, maar geen geld), een enkeling had zelfs het kerk-gebouw verkocht en kerkten nu in een zaaltje. U begrijpt dat ik met een zeer tevreden gevoel naar huis ging, omdat wij in Zevenhuizen-Moerkapelle en omstreken het toch goed voor elkaar hebben.
Mooi kerkgebouw met dit jaar vernieuwde geluidsinstallatie, prima predikant, actief meewerkende leden, voltallig bestuur en financieel nog redelijk gezond.
U krijgt jaarlijks in de Algemene Ledenvergadering inzicht in de financiële situatie van onze vereniging.
Het lijkt mij een goede zaak om gaandeweg het boekjaar u alvast op de hoogte te brengen hoe wij er na 3 kwartalen in 2023 voor staan.
Financiële stand van zaken:
– de cijfers doortrekkend/ begroting per 31 december 2023 zouden we dit jaar een tekort noteren van €. 3.033, —
– opvallende verschillen ten opzichte van 2022: minder contributie door minder leden, minder (extra) giften, meer verhuur, de bank vergoedt dit jaar weer rente, hogere kosten voor pastoraat en preekbeurten, iets hogere energiekosten – we hebben een vast contract afgesloten bij Vattenfall – en (ho-pelijk éénmalige) ruitschade. Ik ga ervan uit dat u hiermee weer op de hoogte bent van het financiële reilen en zeilen van onze vereniging. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, bel mij dan op 06 5324 3313 of via e-mail jcversteeg@casema.nl

Het bankrekeningnummer is NL 03 RABO 0375.0653.42. Denkt u alstublieft ook aan de contributie á €85,00 en donatie á €42,50 over het jaar 2023 ten name van Ver. v. Vrijz. Protestanten te Zevenhuizen e.o.

Dank u wel. Jan Versteeg mede namens Gerrie van Zanten, uw penningmeesters.

Het bestuur wenst u een mooi najaar en we verheugen ons op een vrolijke viering van ons 70-jarig bestaan als Vereniging in 2024.

 

Vragen voor interviews over de film:
VVP Zevenhuizen 70 jaar, een reis door de tijd

Korte inhoud van de film:
Onderweg vragen wij ons af waarom de oprichters deze vereniging hebben opgericht, waarom gingen zij op weg? Wat is er op hun pad gekomen? En hoe gaan de volgende generaties op weg? Wat is hun motivatie en hoe zien zij de toekomst?

Interview
De film wordt een documentaire over 70 jaar VVP Zevenhuizen. We hebben de vragen voor het interview op volgor-de gezet, van het ontstaan, het nu en de toekomst. We weten dat niet iedereen alle vragen kan beantwoorden. Dat is geen probleem. Wij laten verschillende leden, geïnteresseerden, voorgangers en organisten aan het woord in de film.

Vragen
A. Het ontstaan en de renovatie
1. Waarom hebben de oprichters, mevrouw Nobel, dhr. Braber en dhr. Van de Pol de vereniging opgericht en het kerkgebouw aangekocht? Wat bezielde hen? Waarom gingen zij op weg? Wat is er op hun pad ge-komen?
2. Wat bezielde het bestuur en de leden in de jaren ’90 om zo’n grootschalige renovatie uit te voeren? Dit met de kleine vereniging. Met welke ideeën gingen zij op weg?
3. Er hebben drie verschillende kruisen aan de muur gehangen. Over het laatste kruis gaat de vraag. Welk pad beeld het nieuwe kruis voor je uit?

B. De diensten en daaromheen, het nu in 2024
1. Maya is de vijfde vaste voorganger maar er komen jaarlijks ook verschillende gastvoorgangers de diensten leiden. Waarom ondernemen zij de reis naar Zevenhuizen?
Wat weten we over de voorgangers die er niet meer zijn?
2. Wat beweegt je om zondag de dienst mee te maken? Waarom hebben we bijna iedere dienst meer dan de helft van de leden in de kerk?
3. Waarom kom je als organist de dienst begeleiden?
4. Wat motiveert je om deel te nemen aan de andere activiteiten? Hierbij wordt ook gedacht aan gezamen-lijke diensten met andere kerken, hulp bij de trouwerijen, de schoonmaak, de lezingen etc.
(Jongeren Ronde Tafel, liturgisch bloemwerk, verjaardagskaarten, koffiedrinken, Landelijke ontmoetings-dagen, feesten: 50 jaar Vereniging en 150 jaar gebouw, gespreksgroep, doop)

C. De toekomst
1. Corona gaf ons de kans om op een andere manier, door het oog van de camera te kijken naar de reis. De-ze film is misschien wel daaruit voortgekomen. Wat betekende deze periode voor onze gezamenlijke reis?
2. Als we kijken naar de toekomst. Wat beweegt ons en wat verwachten we? Wat is onze droom?