Nieuwsbrief 2, Juni 2023

Als u informatie heeft voor de Nieuwsbrief, geef dit dan door aan gerrievanzanten@gmail.com. Zij zorgt ervoor dat het in de volgende brief opgenomen wordt. Als u contact wilt met Maya kunt u haar altijd mailen of bellen: Maya Walburg, tel. 06 28265830, per e-mail: MayaWalburg@hotmail.com

Agenda

Zondag 25 juni                       10.30 uur                    ds. D. Peters, Alphen a/d Rijn

Zondag 9 juli                           10.30 uur                    ds. M. Walburg, Alphen a/d                                                                                                                                  Rijn, aansluitend lunch

Zondag 23 juli                         10:30 uur                   ds. M. Kwant, Bodegraven

Zondag 6 augustus                10.30 uur                    ds. C. Kühler, Nootdorp

Zondag 20 augustus                                         Provinciale                                                     Ontmoetingszondag, nog geen gegevens beschikbaar

Zondag 27 augustus              10.30 uur                    ds. W.S. Steenbergen,                                                                                                                                           Den Haag

Zondag 10 september            10.30 uur                    ds. M. Walburg,                                                                                                                                                         Alphen a/d Rijn

Zondag 17 september            10.00 uur                   ds. J.H.Langelaar, Reeuwijk

Zondag 24 september           10.30 uur                  ds. D. Peters, Alphen a/d Rijn

Zondag 8 oktober                   10.30 uur                  ds. H. Hartogsveld,                                                                                                                                                   ’s Gravendeel

Overige activiteiten

Lunch op 9 juli na afloop van de kerkdienst. Eenieder is welkom. U hoeft zich niet op te geven. Er zullen genoeg broodjes zijn. Anders delen we gewoon. Zijn er speciale wensen dan horen wij dit graag. 0180-631751 Gerrie van Zanten

Gespreksgroep op woensdag: van 14:00 tot ongeveer 15:30 uur. Iedereen is welkom. Ook als je zomaar is een keertje wilt komen kijken. De volgende data kunt u alvast in uw agenda schrijven voor de gespreksgroep 13 september, 11 oktober, 8 november, en 13 december. Deze wordt geleid door ds. M. Walburg.

13 september om 14.15 uur hebben we een lezing over “Het opstellen en het gebruik van het levens- testament”. Inloop om 14,00 uur. Deze lezing wordt gehouden in de VVP-kerk in Zevenhuizen. Dorpsstraat 139, naast het Chinees restaurant.

De lezing wordt gegeven door J. Versteeg uit Rotterdam.

Nadat Jan Versteeg 40 jaar werkzaam was bij een financiële instelling is hij vanaf zijn pensionering in 2009 zich actief bezig gaan houden met nalatenschappen en testamenten. In 2010 werd door het notariaat in samenwerking met de overheid het levenstestament ingevoerd en kreeg dit een wettelijke verankering door – net als een testament – ingeschreven te worden in het Centraal Levenstestamenten Register. Vanaf de start heeft Jan zich in het levenstestament verdiept, cursussen gevolgd en presentaties bijgewoond. Naast het adviseren, het begeleiden naar de notaris en het beoordelen van concepten heeft Jan ook ervaring opgedaan met het gebruik in de praktijk van het levenstestament. Voor een aantal mensen heeft hij de functie van “levensexecuteur” (gemachtigde) vervuld, waardoor hij niet alleen ervaring heeft opgedaan als opsteller van het levenstestament, maar ook hoe er in de praktijk gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast was Jan in een aantal nalatenschappen actief als executeur bij het verwerken van het testament na overlijden.

17 september wordt de Vredeszondag gehouden in de Ontmoetingskerk, omdat wij nog niet kunnen streamen en of aangesloten zijn bij “kerkdienst gemist”.

70-jarig bestaan VVP Zevenhuizen e.o.

Zoals al op de afgelopen ledenvergadering besproken bestaat onze vereniging in 2024 70 jaar. De eerste diensten vonden plaats in december 1954. Het bestuur wil volgend jaar enkele activiteiten in het kader van dit 70-jarig bestaan laten plaatsvinden. Op dit moment zijn wij met het programma bezig. Een van de ideeën is het maken van een film/video over 70 jaar vrijzinnigheid in Zevenhuizen. Het globale script hiervoor wordt gemaakt, maar het lijkt ons een idee om hierover leden, donateurs en begunstigers te interviewen en te filmen zodat we fragmenten in de video op kunnen nemen. Het is tenslotte onze vereniging. We zijn ook op zoek naar een professionele videomaker die de film samenstelt. We hopen snel met een verder uitgewerkt voorstel te komen.

Terugblik

Pasen 2023

Wat hebben wij een bijzonder mooie Pasen beleefd in Zevenhuizen! Donderdagavond 6 april een mooie plechtige oecumenische viering met de Maaltijd van de Heer in de Ontmoetingskerk met mooie zang en indrukwekkende lezingen. Vrijdag in onze kerk: al bij het hek een uitnodigend bord: “Goede Vrijdag: even stoppen! In de kerk een moment van serene rust met muziek uit de Mattheus Passion, met een mooie icoon, kaarsjes om te branden en een eenvoudig, maar indrukwekkend kruis. Fijn dat een flink aantal mensen hier gebruik van maakten. Vrijdagavond een mooie oecumenische viering in de Ontmoetingskerk. In de aankondiging stond: “voorganger nog niet bekend”. Nou Ineke Everaart ging in deze viering voor en hoe ! Ik was hartstikke trots en had de neiging om in de kerk rond te kijken en hardop te zeggen: “ja mensen, dat is “onze Ineke”. Wat mooi dat zij en Jannie Visser zich – met de andere leden van de oecumenische interkerkelijke werkgroep – actief en enthousiast inzetten om deze diensten mogelijk te maken. Paaszondag met Maya een mooie Paasdienst met een behoorlijk aantal kerkgangers. Het thema “waarom huil je”? Van Pasen gaat een grote troost uit! We zijn opgenomen in een groter geheel! Elly en Jan Versteeg

Natuurlijk hebben we nog meer bijzondere dingen beleefd zo rond de kerk. Zo heeft de eend bij ons haar plekje weer gevonden om te broeden in een van onze perkjes. Half mei was ze weg.

Na veel moeite zijn we de oude piano kwijt. Ze heeft een mooi plekje gevon

den in “De Koeienstal”, een brasserie op het Zuideinde tegenover de nieuwe brug over het kanaal.  De nieuwe eigenaars zijn zeer dankbaar en nodigen nu mensen uit om op de piano te komen spelen. En we hebben een kerkelijke huwelijksbevestiging gehad.

 

In de Nieuwsbrief van VVP landelijk “Van Hemelvaart naar Pinksteren” stond een interview met Maya Walburg, dit drukken wij hier af.

IK GELOOF IN MENSEN DIE IETS VAN GOD WILLEN LATEN ZIEN’

Zorg en geloof. Dat zijn twee sleutelwoorden in het leven van Maya Walburg. Daarom werkt ze als voorganger en geestelijk verzorger en laat ze zich inspireren door de verhalen van anderen. Maya Walburg is voorganger van de VVP Zevenhuizen en geestelijk verzorger in een verpleeghuis. In de volgende vragen en antwoorden legt ze uit waarom ze dit werk doet:

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Ik ben pas sinds drie en een half jaar voorganger in een eigen gemeente en werk sinds vier jaar als geestelijk verzorger. Een laatbloeier. Ooit begonnen als secretaresse en vanuit vrijwilligerswerk in een vrijzinnige kerk op het spoor gekomen van de zorg voor ouderen. Ik was toen 40 en ging werken en leren in de zorg. Zorg en geloof/kerk kwamen tezamen toen ik de opleiding geestelijk verzorger/pastoraal werker ging doen bij het OVP Bilthoven, afgerond in Diemen.Ik was toen 50. Zorg en religie hebben mijn aandacht en hiertoe voel ik mij geroepen. Toen ik 60 werd, begon ik aan een tweejarige studie Rouw- verlies- en stervensbegeleiding, dit ter verdieping van zowel mijn werk als geestelijk verzorger als voorganger. Zo ben ik steeds onderweg geweest van de ene bestemming naar de andere. Ik hoop dit nog wat jaren te kunnen doen.

Waar laat jij je het meest door inspireren?
Ik laat mij het meest inspireren door de levensverhalen die mensen mij vertellen. Die verhalen verbinden met het grote verhaal van God en mensen vind ik heel waardevol.

Wat is voor jou typisch vrijzinnig?
Voor mij is typisch vrijzinnig dat het niet gaat om ‘de waarheid’ maar om ‘de waarde’ van bijbelverhalen. Daarom blijft het ook boeien om er vanuit verschillende perspectieven naar te kijken.

Wat voor boek ligt er op jouw nachtkastje?
Levenslessen van een rabbijn, Awraham Soetendorp

Waar geloof jij heilig in?
Ik geloof heilig in mensen die het goede na willen streven en die iets van God laten zien. God is niet ver in de hemel, maar neergestreken op aarde en vindbaar in de natuur en in de ogen van de mens die je aankijkt.

Wat doe je om op te laden in alle hectiek?
Ik heb geen auto en verplaats mij voornamelijk per fiets. Voor mijn werk in het verpleeghuis hoef ik de woonplaats niet uit, maar voor mijn werk als voorganger leg ik elke week 22 km heen en 22 km terug af; weer of geen weer. Ik kies zorgvuldig de fijnste route, dat wil zeggen, een rustige route met veel natuur. In het Groene Hart valt veel te genieten. Ik krijg nooit genoeg van de groene weilanden, de bermen vol bloemen, de vogels, eenden en zwanen, alles komt voorbij wanneer ik fiets door het Bentwoud en het Spookverlaat (zoek maar eens op waar je dat vindt…) Natuurlijk het liefst met een zonnetje, maar ook met regen en wind heeft het iets speciaals om je hoofd lekker leeg te maken en de strijd met de elementen aan te gaan. Een andere vorm voor opladen vind ik in het beoefenen van de Iyengar yoga in een fijne studio in Alphen. Drie keer per week rol ik mijn matje daar uit.

Wat maakt het beroep van vrijzinnig voorganger zo bijzonder?
In het verpleeghuis moet ik vaak mijn functie uitleggen aan bewoners, medewerkers en familie. ‘Of ik van de kerk’ ben, is nog steeds een veelgehoorde vraag. En dan vertel ik weer dat ik niet namens een kerk kom, maar dat ik algemeen geestelijk verzorger ben en dus voor iedereen beschikbaar. In ‘mijn’ kerkje weet iedereen wie ik ben, ben ik overal welkom en weet men mij te vinden. De sfeer is heel open, er kan overal over gesproken worden, openlijk getwijfeld en ik merk dat de mensen hier ook vrijuit met mij over spreken.

Langs ‘Heeren wegen

Ons leven kent verschillende getijden: verdriet en rouw, geluk en plezier, om maar eens wat te noemen. Ook in ons kerkje kennen we verdrietige gebeurtenissen en vrolijke. Verdrietig is dat – binnen zes weken na het overlijden van zijn echtgenote Wil er een einde kwam aan het leven van haar echtgenoot. Hij werd geboren in Zevenhuizen op 12 maart 1929 en overleed in de Zevenster op 25 maart 2023. Beiden waren bijna 68 jaar getrouwd. Heel lang woonden zij aan de Burgemeester Klinkhamerweg, waar hij vaak en veel aan het werk was in de enorme tuin. De laatste jaren waren zwaar voor hem. Door een nare val liep hij hersenschade op en hij kreeg ook te maken met corona die hem heel ziek maakte. Daardoor kwam de Zevenster in zicht. Niet van harte, maar het kon niet anders. Wil is hem later gevolgd. Ik ervaar dat ik hen beide mis; vanaf de eerste dag in Zevenhuizen ben ik betrokken geweest bij dit markante echtpaar dat zo lang zo vitaal bleef. Wil was een trouw bezoeker van de diensten; Piet was geen lid van ons kerkje en had twijfels over geloofszaken. We spraken hier regelmatig over en aan het einde van zijn leven was het goed hem een zegen mee te geven, waar hij dankbaar voor was. Er is van Piet in besloten kring afscheid genomen door zijn kinderen en kleinkinderen. Onderstaand gedicht heeft Wil eens aan Els gegeven omdat ze het zo toepasselijk vond voor Piet. Ik deel het graag met u. Ik ben dankbaar dat ik beiden gekend heb en een stukje met hen mocht meelopen.

GEORGICA Labor improbus

Ik ben een tuinman, niets dan dat,
met aarde en met mest bespat;
ik buig mij neer, ik richt mij op,
ik klem de schoffel en de schop.

Ik wied, ik volg mijn diepste wet
als ik de naakte zaailing zet;
ik richt mij op, ik buig mij neer.
Een tuinman ben ik en niets meer.

Ga ik met donker stram naar huis,
de pijn spaart schouderblad noch kruis.
Ik waak nog als ik rusten mag.
Mijn land, mijn land: het is kort dag.

Delft straks uw spa voor mij de wig,
vergeet waar ik geborgen lig.
Voorbij mijn moeite, nood en pijn
moet er een tuin van sterren zijn.

Ida Gerhardt

Een stralende en vreugdevolle dat was het op zaterdag 27 mei, de huwelijksdag van Joost Oerlemans en Marjan den Boer. Nadat het burgerlijk huwelijk in ons kerkje was voltrokken, had ik de eer en het genoegen om hun huwelijk in te zegenen. Voor hen was het spannend, maar ook voor mij, want het was voor mij de eerste keer dat ik een huwelijksdienst leidde! Joost en Marjan zijn al een paar keer in een dienst geweest en ik denk dat de meesten van u hen al ontmoet hebben. We hebben met fijne gesprekken de dienst voorbereid. Er werden liederen uitgezocht en het bruidspaar wist al meteen dat de brief van Paulus aan de Korintiërs, over de Liefde, gelezen moest worden. Joost, Marjan, hun familie en vrienden, ze straalden allemaal en de zon deed uitbundig mee.

We wensen deze lieve mensen van harte geluk en alle goeds voor een lang mooi leven samen!

Pastoraat

Door het overlijden van een aantal van onze leden, is er momenteel nog maar één gemeentelid woonachtig in de Zevenster en dat is mevrouw Warnders. Haar geheugen laat haar in de steek, maar ze weet altijd nog van het kerkje en dat ze daar vroeger vaak kwam. Mevrouw van der Pol heeft haar intrek genomen in een zorgvilla in Zoetermeer. Het is een heel nieuw huis in een heel nieuwe wijk aan de rand van Zoetermeer, dicht bij het Bentwoud. Ik bezocht haar daar en ik heb bewondering voor het gemak waarmee zij zich aangepast heeft aan haar nieuwe woonomgeving, waar zij met zes medebewoners een huis deelt en 24 uurs zorg kan ontvangen. Opgewekt en druk pratend vertelde ze dat ze het heel goed maakt en dat ik u vooral allemaal de groeten moest doen. Bij deze!

Ik wens ons allemaal een fijne zomer, mooi weer, veel buiten zijn, ontmoeting, gezelligheid en een verbondenheid met allen die u dierbaar zijn, binnen en buiten ons kerkje!

Warme groet, Maya Walburg

Mededelingen van de penningmeesters

Wat fijn, dat veel leden en donateurs de diensten ook ondersteunen door de collecte via de bank over te maken. De penningmeesters zien uw extra gaven graag tegemoet, zeker i.v.m. de hogere energiekosten. Ook de collecte tijdens de komende diensten brengen we graag onder uw aandacht. Het bankrekeningnummer is NL 03 RABO 0375.0653.42. Denkt u alstublieft ook aan de contributie á €85,00 en donatie á €42,50 over het jaar 2023 ten name van Ver.v. Vrijz.Protestanten te Zevenhuizen e.o.

Dank u wel.

Het bestuur hoopt op een snel en warm tot ziens. En wensen u een fijne vakantieperiode toe.